Best Riesling Alsace


Client: Alsace wines (CIVA)

01 | Challenge

Vin från Alsace har ett gott rykte och hög grad av kännedom. Men trots detta har man i Alsace upplevt att Riesling förlorat sin ställning på marknaden under de senaste åren, att yngre konsumenter (28–38 år) är mindre intresserade av Alsace och att restaurangers inköp av Alsace minskar. Riesling är en av de viktigaste druvorna i Alsace-regionen och därför var utmaningen att väcka intresset för Alsace Riesling hos branschen och inte minst konsumenterna.

02 | Solution

Vår strategi var att organisera ett urval av de bästa Alsace Riesling-vinerna i Danmark. Dessa valdes ut av åtta sommelierer, som i sin tur noga valts ut av CIVA/Sopexa. Kampanjen bestod av följande delar:

• Urval av ”Topp 30” av 100 viner med hjälp av ett poängsystem
• Video från urvalet som dokumenterar hur det gick till
• Pressmeddelande och nyhetsbrev om urvalet
• Microsite med presentation av projektet med de 30 utvalda vinerna, information om importörerna och länk till deras hemsida för vidare försäljning, förklaring av urvalskriterierna och information om Alsace Riesling

• Kommunikation på sociala medier, inklusive tävling
• Diplom och checkar till alla vinnande viner och importörer
• Prover av de vinnande vinerna till fem vinjournalister

I en och samma kampanj lyckades vi nå hela målgruppen: journalister, bloggare, sommelierer, importörer och konsumenter med huvudbudskapet: upptäck det bästa av Alsace Riesling – komplexa viner, men också lätta att dricka. Viner som är gjorda med respekt för miljön och för de anställda. 

03 | Result

Alsace Riesling har uppmärksammats på ett nytt och annorlunda sätt av vinindustrin och vinentusiaster. Det starka fokuset på Alsace Riesling har ökat intresset för vinerna, vilket även branschen tagit till sig. 30 Alsace Riesling-viner har valts ut bland 108 viner.

22 producenter och importörer har haft ett eller flera vinnande viner. Kommunikation med branschen via nyhetsbrev, pressmeddelanden och reklam, samt diverse andra olika mediainitiativ har resulterat i över 700 000 exponeringar. 

“Vi har arbetat i Danmark, Sverige och Finland med EHRENBERG SØRENSEN i många år. Byrån hjälper oss att nå våra mål när det kommer till kommunikation, marknadsföring och mervärde för alla våra viner och vår region, både för handelsmålet och slutkonsumenterna. ESK:s team visar definitivt stor proaktivitet och stark reaktivitet, både när det gäller PR och marknadsföring.”
– Folques AULAGNON, Export Marketing Manager, Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace.

 

Interested in this case?

Peter Esper Larsen
Head of Food & Wine in Denmark

+45 (0)24 615 903
pel@ehrenbergsoerensen.com