"Vad hände? Hur kunde Merkels CDU gå så kraftig fram?"


Wednesday, 15 Mai 2017 – written by Magnus Ehrenberg

För knappt ett år sedan trodde få bedömare att Angela Merkel och hennes kristdemokrater hade någon möjlighet att vinna valet till förbundsdagen den 24 september. Nu är det nästan ingen som ger hennes huvudmotståndare en chans. 

 

Först var det Saarland i januari, sedan Schleswig-Holstein den 7 maj och nu senast i Nordrhein-Westfalen; i tre delstater har de tyska socialdemokraterna, SPD, förlorat valen, medan Angela Merkels CDU har gått kraftigt fram. Förlusten i Nordrhein-Westfalen tog hårt på SPD:s kanslerkandidat Martin Schulz. Nordrhein-Westfalen är både hans och hans partis så kallade ”hem”. Sedan 2012 har SPD regerat delstaten i en rödgrön majoritetsregering tillsammans med Die Grünen. Martin Schulz, som tidigare varit talman i Europaparlamentet, såg allt annat än glad ut under valkvällen. Delstatsvalet, där 13 miljoner människor är röstberättigade, brukar kallas för ”det lilla förbundsdagsvalet”.

 

Vad hände? För knappt ett år sedan trodde få bedömare att Angela Merkel och hennes kristdemokrater hade någon möjlighet att vinna det kommande valet till förbundsdagen den 24 september. Nu är det nästan ingen som ger Schulz en chans.

 

Angela Merkels kritiker har varit många, även inom det egna partiet och framförallt inom systerpartiet i Bayern, CSU. Den hårdaste kritiken har hon fått för sina ord Wir schaffen das. När flyktingkrisen var som mest akut vägrade Angela Merkel att stänga gränserna. Hon ville visa att det finns ett mänskligt Tyskland, ett land som visar på öppenhet. Tiotusentals tyskar ville visa detsamma och landets många frivilligorganisationer ställde upp för att hjälpa de familjer som hade kämpat sig igenom Europa för att ta sig till Tyskland. Många av dem som ställde och ställer upp har föräldrar som själva flytt från områden som Tyskland tvingades lämna tillbaka efter andra världskriget.

 

Hos många i Tyskland sitter det i ryggmärgen att man måste hjälpa om man har möjlighet, framförallt när det går bra för landet, vilket det gör idag.

 

Många människor som är aktiva inom den ideella sektorn stöttar Merkel. Och många som röstat på CDU i delstatsvalen ärmittenväljare som inte känner igen sig i SPD:s kritik mot rådande orättvisor och partiets slogan "mer rättvisa för alla".

 

Vid valet i Nordrhein-Westfalen gick mer än en halv miljon väljare direkt från SPD till CDU. Samtidigt har CDU blivit tydligare när det gäller inrikespolitiken. I Tyskland är polisfrågor något som regleras på delstatsnivå och efter våldsamheter i delstatens största stad Köln förra nyåret, då unga män i grupp utsatte mängder med kvinnor för sexövergrepp, har SPD fått mycket kritik för det som hände. Två frågor som CDU lyfter fram i delstatsvalen är vikten av lag och ordning samt mer tid för lärande i skolan. De är visserligen klassiska borgerliga frågor, men gör att väljare på högerkanten nu åter känner sig hemma i CDU. Det kan vara en av orsakerna till att det högerextrema partiet Alternative für Deutschland, AfD, endast fick cirka 7 procent av rösterna i valet. I prognoserna låg AfD tidvis på 12 procent.

 

Även det liberala FDP gick starkt framåt medan De gröna halverades och knappt kom in i parlamentet. Vid valet den 7 maj i Schleswig-Holstein blev även FDP en vinnare och de flesta räknar nu med att FDP åter tar plats i förbundsdagen efter valet den 24 september. Det kan i så fall innebära att Angela Merkel har flera regeringsalternativ att välja mellan. Idag regerar hon med ett trött SPD. Inte många skulle förvånas om hon avslutar sin politiska gärning med att leda en trepartiregering bestående av CDU/CSU, FDP och De gröna.

 

En del undrade varför Angela Merkel inte syntes till i tv efter den stora segern. Men hon kan prioritera som få. Det var Mors dag i Tyskland och Merkel besökte sin mamma på den tidigare svenska ön Rügen. Just detta lugn kan vara en av orsakerna till hennes popularitet.

 

Denna artikel har också publicerats som debattinlägg i Sydsvenskan den 16 maj 2017.

 

Photo: "Angela Merkel" by Philipp / CC BY 2.0