Magnus Ehrenberg, grundare och VD, EHRENBERG Kommunikation, kommenterar EU-valet i maj.
Europa har röstat – men vad händer nu?
Finns där någon som faktiskt minns att Europavalet ens ägde rum i maj? Och om du minns det, vet du vilka poster dina kandidater fick i parlamentet? Man ska vara mer är bara allmänt intresserad av politik för att orka gå in på Europaparlamentets hemsida och ta reda på vilka utskott medlemmarna kommit med i, och vilken parlamentariker som blivit ordförande för vilka utskott.
Dessvärre tror mer än 50 % av européerna att deras röst inte har någon betydelse eller inverkan på deras vardag. EU uppfattas fortfarande som ett byråkratiskt monster som inte möter allmänheten där de är. Men Europaparlamentet har en direkt påverkan på oss alla och vår vardag.
Låt oss ta roaming på telefoner som exempel. Efter hårda påtryckningar på parlamentarikerna, har avgifterna för telefonsamtal i utlandet reglerats under sommaren. Detta är ett exempel på att om politiker går samman och jobbar gränsöverskridande, kan man också hitta lösningar som är till nytta för medborgarna.
Många har också uppfattningen att politiker inom EU påverkas starkt av lobbyister. Och det är inte långt ifrån sanningen. Lobbyisters inflytande inom politiken är enormt. Men lobbyister tar också saker som miljökrav, konsumentskydd och folkhälsa på allvar.
Många lobbyister arbetar faktiskt för mer transparenta regler och lagar som ska göra vardagen lättare för både företag och privatpersoner. Föreningar som till exempel skyddar patienter eller organisationer som jobbar för miljön kommer också till Bryssel för att lobba. Lobbyism är alltså inte bara någonting negativt, utan en del av demokratin som säkrar att allas röster blir hörda. De stöttar med andra ord politiker och det de är valda till: att avväga olika intressen och ta beslut som gynnar majoriteten. Eller som den tyske inrikesministern, Thomas De Maizière, uttrycker det: ” Jag känner inte till en enda lagstiftningsprocess där det inte har försökts att lobba. Men att försöka är inte det samma som att lyckas”.
I den meningen är Europaparlamentet den viktigaste väktaren av det demokratiska beslutsfattandet. Alla intressenter blir hörda. Eftersom att det inte finns några självklara majoriteter i Europaparlamentet tas de flesta beslut med grund i tvärpolitiska kompromisser. Resultatet av valet i maj är därför ett mer konsensuspräglat parlament, vilket kan visa sig gynnsamt för framtida samarbete mellan EU:s 28 medlemsländer.