Om en månad är det val i Tyskland. En ny väg ska stakas ut efter 16 år med Angela Merkel som förbundskansler.
Oavsett åt vilket håll Tyskland går efter Merkel påverkar det Sverige och hela EU. Tyskland är inte bara ett grannland, det är också ett av de viktigaste länderna för Sverige när det gäller bland annat handel, turism och politiska relationer. Just därför är det för många människor i Sverige viktigt att följa den politiska utvecklingen i Tyskland inför, under och efter valet den 26 september.
Mycket talar för att den kommande mandatperioden oavsett valutgången innebär en grönare politik, inte bara för att de gröna – Bündnis 90/Die Grünen, lär göra ett rekordstarkt val – utan också för att kristdemokratiska CDU/CSU sedan en tid tillbaka har utvecklat en grön politik med högerprofil.
Mycket talar dessutom för att de gröna blir en del av nästa regering, antingen med CDU/CSU eller med socialdemokratiska SPD. De gröna är så pass stora och har satt den politiska dagordningen i landet de senaste åren.
En annan intressant utveckling är att den nuvarande geografiska tyngdpunkten, med många inflytelserika politiker från norra Tyskland, kan förflyttas. I den nya förbundsdagen kommer det inte att finnas inflytelserika politiker från de norra delarna av landet. Och nu lämnar ju Angela Merkel med Hamburg som födelsestad och med Stralsund med omnejd (gamla svenska Pommern) som valkrets. Tyskland efter valet kan alltså komma att bli ett land som blickar mer söderut och mot Frankrike snarare än norrut. Vad innebär denna utveckling för Sverige och Skåne? Det har inget svar på idag. Men det är viktigt att svenska politiker är medvetna om den. Till exempel kan det vara av stor betydelse att svenska regionpolitiker diskuterar konkreta samarbeten kring sådant som sjukvård, arbetsmarknad och infrastruktur med sina tyska kolleger. Allt behöver inte gå via regeringarna i Berlin och Stockholm.
Ett Tyskland där de inflytelserika politikerna har sin bas i södra delarna av landet och blickar mot Frankrike kan innebära ett Tyskland som gör politiska prioriteringar inom EU-samarbetet som kan leda till mer överstatlighet och centralism.
Ett Tyskland som blickar söderut kan göra det svårare för Sverige att upprätthålla nära relationer med grannlandet i söder. Det är något som svenska politiker och företagare bör vara både medvetna om och vaksamma på.
En annan viktig sak för politiker och näringslivet att ha koll på är att två delstater i Tyskland, Berlin och Mecklenburg-Vorpommern, håller delstatsval den 26 september, alltså samma dag som valet till förbundsdagen. Mecklenburg-Vorpommern ligger närmre Skåne än Stockholm. Den politiska utvecklingen i denna nordliga delstat är inte oviktig för Sverige och Skåne. Att veta vad de som vinner valet prioriterar kan ge goda möjligheter till ökat samarbete.
Sverige är ett litet land. Idag är Tyskland ofta på samma linje som Sverige i EU-frågor. Om Sverige har Tyskland på sin sida i de stora och avgörande frågorna om mer frihandel, en fungerande inre marknad och den gröna omställningen finns det ökade möjligheter att få genomslag. Om Tyskland istället krokar arm med Frankrike har Sverige svårt att ge något motstånd.
Förhoppningsvis har svenska medier med åren insett vikten av att rapportera om den politiska utvecklingen i Tyskland. Det finns många skickliga och kunniga svenska journalister som på olika sätt bevakar Tyskland, men det behövs en allmänt större förståelse hos de stora mediehusen om vikten av att bevaka Tyskland.
Hur ekonomin ser ut i Tyskland, Europas största ekonomi, är av stor betydelse för Sverige. Tyskland är Sveriges viktigaste granne genom sin betydelse för svensk exportindustri och svensk turistnäring.
Valet i höst är en chans för oss alla att komma närmare Tyskland och tysk politik.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan